Tandradpompen

Tandradpompen – werking en toepassing 

Tandradpompen of tandwielpompen worden meestal gebruikt voor het verpompen van viskeuze vloeistoffen. Deze mogen, om snelle slijtage of vastlopen te voorkomen, geen slijtend werkende of vaste bestanddelen bevatten. 

Tandradpompen zijn roterende verdringerpompen. 
Roterende verdringerpompen met uitwendige vertanding gebruikt men voor vloeistoffen met min of meer smerende eigenschappen. Roterende verdringerpompen met inwendige vertanding verplaatsen vaak ‘zwaardere’ vloeistoffen zoals melasse, stroop en bitumen. De grotere roterende verdringerpompen met uitwendige vertanding zijn veelal bij een laag toerental ook geschikt voor deze media.

Verdringerpomp - Tandradpomp

Tandradpompen met inwendige vertanding

De tandradpomp heeft een groot wiel met inwendige vertanding. Daarin draait een kleiner wiel met uitwendige vertanding. Hier transporteert het de vloeistof in de tandholtes van de zuigzijde van de pomp naar de perszijde.

Tandradpompen met uitwendige vertanding

De tandradpomp heeft twee tandwielen met uitwendige vertanding. Eén van de tandwielen wordt via een pomp-as aangedreven en neemt het andere wiel mee. Aan zuigzijde maakt een tand van het ene wiel steeds een tandholte van het andere wiel vrij. 

Daardoor ontstaat daar een onderdruk en kan vloeistof tussen de tanden stromen. De vloeistof gaat langs de buitenzijde van de tandwielen naar de perszijde van de pomp. Omdat daar de tandholtes weer worden opgevuld door tanden van het andere wiel, drukt het de vloeistof in de persopening.